Wandelen en fietsen
Nederland is een echt fietsland en we raden je dan ook aan om de omgeving zoveel mogelijk met de fiets te gaan verkennen. Heel Nederland is bedekt met ‘fietsknooppunten’. Hiermee kan je zelf eenvoudig een fietsroute plannen. Maar je kan ook kiezen voor kant en klare knooppuntroutes. Studio Haarlemenmeer bevindt zich op knooppunt 53. Een handige app is ‘fietsknoop’. Deze is in 4 verschillende talen in te stellen (NED, ENG, FR en DUI).

Musea en overige bezienswaardigheden
Wil je meer weten over de historie van deze prachtige omgeving? Wandel dan binnen 5 minuutjes naar Haarlemmermeermuseum De Cruquius.
Verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water. Cruquius Museum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer. Ieder bezoek start met een film over de strijd tegen het water. In het museum wordt aan de hand van molens, maquettes, kaarten, machinemodellen en andere objecten uit de doeken gedaan hoe de “Deltawerken van de 19e eeuw”  werden voorbereid en uitgevoerd. Hoogtepunt van ieder bezoek vormt de demonstratie van de grootste stoommachine ter wereld.

Openingstijden:
1 november tot en met 31 maart:
Maandag – vrijdag: 13.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag: 11.00 – 17.00 uur.
1 april tot en met 31 oktober:
Maandag – vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag: 11.00 – 17.00 uur

Kijk voor de meest actuele informatie op de site van het museum www.haarlemmermeermuseum.nl

In Haarlem én Amsterdam vind je een zeer uitgebreid aanbod aan musea, van grote internationaal bekenden zoals het Rijksmuseum, tot aan kleinere lokale zoals bijvoorbeeld het Dolhuys in Haarlem. Op visithaarlem.com vind je een overzicht van alle musea in Haarlem.

Wat je zeker ook niet mag overslaan zijn de Haarlemse Hofjes.
Haarlem is met 21 hofjes een echte hofjesstad.
De hofjes herinneren aan lang vervlogen tijden. Rijke burgers stichtten de hofjes voor arme ongetrouwde vrouwen. Zij woonden in piepkleine woningen, die aan een als tuin ingericht binnenhof lagen. De vrouwen stonden onder toezicht en de toegangspoort, meestal fraai versierd, ging ‘s nachts op slot.

Veel hofjes zijn inmiddels gemoderniseerd of verdwenen. De hofjestuinen zijn nog altijd kleine stadsoases. Soms markeert een poort nog de plek waar ooit een hofje was, zoals in de Jansstraat tegenover de rechtbank. Het oudste en het nieuwste hofje van Nederland liggen naast elkaar in het centrum van de stad. Het oudste nog bestaande hofje is het Hofje van Bakenes, in 1395 gesticht door Dirc van Bakenes. Het nieuwste hofje, het Johan Enschedéhofje, is gerealiseerd in 2007 en ontworpen door het duo Joost Swarte en Henk Döll. Het hofje is vernoemd naar drukkerij Johan Enschedé die ooit op deze plek stond.

De hofjes zijn in principe geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag is een deel van de hofjes gesloten. Op zon- en feestdagen zijn de hofjes niet toegankelijk.

Golfbaan
Ook als je van golfen houdt, ben je op de juiste plek beland. Praktisch onze buren: de Haarlemmermeersche Golfclub. De 27-holes wedstrijdbaan, met de lussen Cruquius, Leeghwater en Lynden, vernoemd naar de historische gemalen, is een uitdaging voor golfers van alle niveaus waarbij speelkwaliteit en uitdaging de pijlers van het beleid zijn.

Naast de drie wedstrijdlussen beschikt de Haarlemmermeersche ook nog over een 9 holes par 3 Executive Course, de Bolstra, een grote driving range met 48 plekken, waarvan 32 overdekt en drie prachtige, verlichte, short game areas voor al je korte speltraining.